Најава
 
 
 
 
  Насловна Најава
 

Дани Републике Српске у Србији
уторак, 04. септембар 2018. у 19.00 часова

Представништво
 Републике Српске у Србији
и
Српски културни центар "Свети Сава"

заједнички организују програма којим учествују у манифестацији Дани Републике Српске у Србији
уторак, 04. септембар 2018. у 19.00 часова

Промоција пројекта

"Душу нису убили"

гости:

проф. др Милош Ковић
Мира Лолић Мочевић,
аутор
проф. др Драга Мастиловић, аутор

“Душу нису убили“ пројекат Удружења Српско руски Мост из Бањалуке састоји се од дугометражног документарног филма (трјања 82 минута) који редитељски потписује  Мира Лолић Мочевић (аутор неколико десетина документарних филмова и преко хиљаду репортажа и емисија ,те аутор 5 књига,запослена као самостални уредник на РТРС)  и истоимене књиге  у којој је прикупљено  59  сведочења српских цивила којима је заједничко да су им породице страдавале као цивили у свим ратовима у БиХ,  лична  ауторкина прича о рату деведесетих, те  одговори 6 научних радника на нека од постављених новинарских питања ,те историографске монографије  проф.др Драге Мастиловића,( декана Филозофског факултета у Источним Сарајеву аутора више научних радова , књига и монографија) “Затирање српског народа у Босни и Херцеговини у 20. веку”.
Цели пројекат рађен је с благословом Његове Светости Патирјарха српског Господина Иринеја, а уз материјану подршку Министраства просвјете и културе у Влади Републике Српске, Представништва Републике Српске у Србији, Канцеларије за сарадњу са Дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије и генералног спонозора ВДХ груп из Минхена.

Овим пројектом сачињена је по први пут синтеза свега онога што су српски цивили преживели у ратовима у 20. веку у Босни и Херцеговини . У 20 век Срби су према подацима Аустроугарске царевине ушли као већински народ а из тог века изашли са мањком од скоро 15 процената становништва.Истраживање које је обављено овим пројектом указано је на неколико  стравичних података  а о многима се и даље ништа не зна,а  у образовном систему не учи .

 Циљ пројекта је да буде саставни дeо културе памћења  српског народа и да истина о страдању српских цивила буде видљива и призната у целом свету.
четвртак, 06. септембар 2018. у 19.00 часова

 

Књижевни портрет Новице Телебака

гост

Новица Телебак

Новица Телебак песник је из Херцеговине. Рођен је августа 1957. године у Зеленици - Бијело Поље, код Мостара. Живи и ради у Требињу.
До почетка рата 1992. године живео је у Бијелом Пољу, а радио у Мостару. Потом је две године провео на невесињско - мостарском ратишту, где је тешко рањен. Лечио се непуне четири године у Београду и Аранђеловцу. После лечења доселио се у Требиње. Уредник је издавачке делатности у Књижевној заједници "Јован Дучић" из Требиња и председник је СПКД "Просвјета" у Требињу. Ради у Народној библиотеци Требиње. Ожењен је, отац троје деце.

Објавио је књиге поезије "Туга се боји ријечи", "И јасике", "Вилин кланац", "Исповијест ситне чељади", "Каменица", "Пожар ума", "Свијећа за Патријарха Павла", "Сапето небо", "Е, моја Херцеговино". Аутор је и приређивач књиге о Алекси Шантићу "О боре стари". Заступљен је зајденичким књигама: "Ужарено злато", "Изаткане нити", Када се дјеца нису играла рата", "Чувари звијезда", "Чекајући повратак Дучићев". Заступљен је и у више антологија: "Херцеговачки вијенац", "Кад срце засветлуца" и "Из века в век".

Књиге су му превођене на руски и румунски, а поезија на француски, немачки, италијански и ромски. За поезију је добијао награде: "Мокрањчева награда", "Песнички крчак", "Дучићева лира", "Друштво писаца Русије". Пише и објављује прозу. Члан је Удружења књижевника Републике Српске.
петак, 07. септембар 2018. у 19.00 часова

 

Књижевни портрет Миладина Берића

 гост

Миладин Берић, песник и сатиричар

Миладин Берић, песник и сатиричар, рођен је 1962. године у Бања Луци. У родном граду завршио је Гимназију и Електротехнички факултет.

До сада је објавио књиге: “Кораком рањене корњаче” (поезија, 1998), “Свитац у огледалу” (поезија, 2001), “Јутро на Задушнице” (поезија, 2002),”Лаку ноћ пропали студенти” (сатира, 2003),”Ловци на сјенке” (са Ж. Вујићем и Д. Самарџићем – афоризми, 2003), “Четворобој” (са Ж. Вујићем, С. Јанковићем и Г. Кљјићем – сатира, 2004). “Једном у заувијек и даље” (поезија, 2005),”Приче из Педоније” (сатира, 2007), “Од конца до гајтана” (сатирична поезија, 2008), ”На дан Светог Трифуна” (поезија, 2008), ”На европском пруту” (афоризми, 2009), „Часовник који враћа вријеме“ (есеји, 2010), „Кад бисер одбаци шкољку“ (лирски медаљони, 2011), “Хага о Србима” (афоризми, 2012), „Звона у вјетру“ (поезија, 2012), „Мусака“ (Електронска књига – сатира, 2013) “Квазимодо извини на грби” (сатирична поезија, 2013), ”Ономад је била добар комад” (сатирична поезија, 2014), “Изборни слаган” (афоризми, 2015).

Објављивао у свим важнијим дневним новинама и књижевним часописима на српском говорном подручју. Имао вишегодишње колумне у Гласу Српске и Пресу. Текстови су му играни у позориштима и на РТРС и РТВ Бијељина.Вишеструко награђиван и заступљен у више антологија и зборника.

Најбитније сатиричне награде (само прва места): Златна кацига за афоризам
Награда Наџи Наман Либан. Сатирично перо Бијељина. Прва награда за сатиричну поезију на САТИРА ФЕСТУ. Награда „Раде Брка“ на Златној кациги.Прва Награда „Кочићевим сатиричним пером“. Прва награда часописа Жикишон. Златни афоризам „Клуб умјетничких душа“МркоњићГрад.

Најбољи сатиричар Српске у избору часописа Носорог. Преко двадесетак награда за лирику и кратку причу. Уредник и један од оснивача сатиричног часописа „Носорог“ Бања Лука који излази од 2000. године. Живи и ради у Бања Луци.
 
 
Актуелно!
 
 
ZOOM
на врх стране